Pauzele de la job sunt adesea cele mai placute, dar pe langa aceasta, perioadele de repaus sunt si necesare. Pauza este un drept al angajatului, pe care o foloseste fie pentru recreere, fie pentru comunicarea cu alti colegi, fie pentru a lua masa. Pauza este benefica atat fizic, cat si psihic. Afla din urmatorul articol detalii despre dreptul angajatilor tai la pauza la locul de munca: cand, cum si cat timp pot acestia sa se deconecteze.
Perioada de repaus reprezinta orice perioada care nu este timp de munca. Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii se realizeaza, de regula, astfel: 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus, potrivit Codului Muncii. In cazul concediului de odihna, acest timp liber trebuie programat din timp, aprobat de managerul direct, si coordonat cu cel al colegilor de departament, in zilele in care in mod normal un angajat are program de lucru. Pe scurt, repausul este in timpul programului, concediul ia locul programului de munca.
De retinut ca aceste pauze nu se includ in durata timpului de munca. Astfel, daca angajatorul stabileste programul de lucru de la 08:00 la 17:00, angajatul va avea 8 ore de lucru si 1 ora pauza.
Mai multe despre concediul de odihna poti citi AICI.
Pauza se ia in timpul programului, dar nu in prima si ultima ora de lucru. Pe langa ora de pauza la cele 8 ore lucrate, daca durata zilnica a timpului de munca este de 12 ore, aceasta va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Potrivit articolului 135 din Codul Muncii, salariatii au dreptul, intre doua zile de munca, la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. Prin exceptie, repausul dintre ture, in cazul muncii in schimburi, nu poate avea o durata mai scurta de 8 ore.
Codul Muncii din Romania nu reglementeaza in mod explicit stabilirea unui program al pauzelor, lasand angajatiilor libertatea privind ora la care pot sa isi ia fiecare pauza. Conform normelor internationale de medicina a muncii, in cazul persoanelor care lucreaza la birou, se recomanda pauze de cel putin 5 minute la fiecare 45-60 minute.
A se lua la cunostinta ca nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, se poate pedepsi cu amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, numai daca orele de lucru depasesc numarul de 6. In general se aplica regula de o ora pauza de masa pe zi. Cei tineri cu varsta de pana la 18 ani au dreptul la o pauza de masa de 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
Exista un studiu al Institutului National de Administratie care arata ca 73,6% dintre respondentii care lucreaza in program de telemunca nu au stabilit in niciun fel folosirea pauzei de masa.
Potrivit Codului Muncii, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, in cele mai multe cazuri sambata si duminica. In cazul in care repausul in zilele de weekend ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In acest caz, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Se poate lucra si neintrerupt o perioada de maxim 14 zile lucratoare, dar numai cu autorizarea Inspectoratului Teritorial de Munca. In acest caz, salariatii beneficieaza de acordarea repausului saptamanal cumulat si de dublul compensatiilor cuvenite in cazul prestarii muncii suplimentare, respectiv de un spor de 150%.