• office@smartree.com
  • 021 301 90 90
 

Gartner: Investitiile in solutii IT la nivel mondial vor creste cu 6,8% in 2024

9 Feb. 2024

Investitiile in solutii IT la nivel mondial sunt de asteptat sa totalizeze 5 trilioane de dolari in 2024, ceea ce inseamna o crestere de 6,8% fata de 2023, conform ultimei prognoze a Gartner. Cea mai mare crestere, de 12,7%, este prevazuta pentru sectorul de software. Cresterile sunt puse pe seama proiectelor de optimizare si eficientizare, considerate cruciale in acesta perioada de incertitudine economica. 

Trebuie precizat ca prognoza Gartner din acest inceput de an este insa in scadere fata de cea din trimestrul precedent, care indica o crestere de 8% in ceea ce priveste investitiile generale in IT.

In 2023, rata generala de crestere in ceea ce priveste investitiile in IT a fost de 3,3%, si asta din cauza instalarii epuizarii, provocate de schimbarile succesive, in randul celor care conduc eforturile de transformare digitala in organizatii.

In 2024, lucrurile insa par ca se schimba, interesul pentru zona de IT fiind din nou unul ridicat, dar chiar si asa cei responsabili de acest segment de IT se vor gandi de doua ori inainte sa semneze noi contracte, sa se angajeze in initiative pe termen lung sau sa isi asume noi parteneriate. Pentru acele initiative care insa vor trebui implementate, acestia vor avea nevoie de o mai mare siguranta pe zona de rezultate si de masuri de diminuare a riscurilor.

In ceea ce priveste inteligenta artificiala (AI), chiar daca aceasta a avut parte de o promovare masiva in 2023, se pare ca nu va schimba semnificativ cresterea sumelor investite in IT pe termen scurt.

Potrivit Gartner, pentru segmentul de software, se preconizeaza anul acesta o crestere de 12,7%, aceasta reprezentand si cea mai mare crestere dintre toate segmentele IT. Acesta este urmat de serviciile IT, care vor continua sa inregistreze o crestere ridicata si in 2024, de 8,7%, ajungand la 1,5 trilioane de dolari.

Gartner estimeaza ca software-ul va depasi pana in 2028 sectorul aproape stagnant al serviciilor de comunicatii, care in 2024 va inregistra o crestere de doar 2,3%.

De asemenea, se asteapta ca in 2024 si segmentul de dispozitive sa creasca cu 4,6%, dupa ce anul trecut a suferit o scadere de 8,7%. 

Gartner preconizeaza si o crestere de 7,5% a investitiilor in data center systems, demonstrand o crestere a strategiilor on-premise sustinuta partial de o analiza continua a costurilor privind solutiile de tip cloud si a rentabilitatii investitiilor in cloud in randul liderilor din sectorul IT. 

Iata cum arata estimarea privind investitiile in IT (milione de dolari), la nivel global, potrivit Gartner:

Sursa: GartnerFoto: Gartner

Cercetarea Gartner se bazeaza pe o analiza riguroasa a vanzarilor realizate de un numar de peste o mie de companii furnizoare de produse si servicii IT din intreaga lume.

 

Citeste mai multe din categoria Tendinte HR

 

Ultimele noutati

 

 

 

 

 

 

Abonati-va la newsletter-ul Smartree pentru a fi la curent cu toate noutatile din domeniul HR

Sunt de acord cu prelucrarea adresei de e-mail doar pentru asigurarea serviciului de Newsletter, conform cu Politica de Confidentialitate.